Kategorier
Humanisme og ateisme Konspirasjonstenkning og ekstremisme Politikk og samfunn Redaksjonelt

Å finne seg selv

Vi mennesker er flokkdyr, og det ligger til vår natur å søke mening og helhet, aksept og status. Vi forsøker å finne ut hvem vi er og hvor vi hører hjemme. Vi søker etter en identitet.

Fra 2/14. 

Vi mennesker er flokkdyr, og det ligger til vår natur å søke mening og helhet, aksept og status. Vi forsøker å finne ut hvem vi er og hvor vi hører hjemme. Vi søker etter en identitet.

Før i tiden var det ikke nødvendigvis så vanskelig. Man gjorde som sine foreldre og forfedre, og vips så visste man hva man skulle bli og hva man skulle tro på. Ulempen var selvfølgelig at man ble en blåkopi av sine foreldre. Derfor er det liten grunn til å lengte tilbake til gamle dager.

I dag lever vi med regler og grenser som løser seg opp. Vi nordmenn lever i et samfunn der vi kan komme ut av skapet som homofile eller bytte religion (eller slutte å være religiøse) etter eget forgodtbefinnende, og uten sanksjoner fra staten. Man trenger ikke vite mye om historien eller dagens verden for å se hvor fantastisk dette er.

Klart det er utfordrende å finne ut hvem man er og hva man skal bli på egen hånd, men for de fleste som må «finne seg sjæl», går det bra. De fleste finner seg selv som sindige, rimelige mennesker. Men for noen leder identitetsjakten dem inn i krattskoger og hengemyrer.

Noen blir altfor opptatt av å leve sunt, og har et fokus på mat og helse som går på livskvaliteten løs. Andre identifiserer seg så sterkt med fæle ting de har blitt utsatt for at de nærmest «blir» overgrepet. Ekstra ille er det selvfølgelig dersom overgrepet er en fiksjon, plantet av en overivrig terapeut.

Noen finner en identitet som er enda mer betenkelig. Når de finner seg selv som tapre krigere som skal innføre paradis på jord i form av en totalitær religiøs stat, og har et uavklart forhold til terror, ser vi hvordan jakten på identitet kan bli direkte farlig.

Det er flott å leve i et samfunn der vi selv kan velge hvem vi vil være. Men det krever også at vi er årvåkne for hva som skjer når identitetsjakten kan gå på livskvaliteten – eller livet selv – løs.

 

 

I dette nummeret:

Lars Akerhaug:

Ekstrem forvandling – Å bli radikal muslim handler om et hamskifte, en overgang fra en identitet til en annen.

Kaja Melsom:

Kroppsdyrking som samfunnsmoral – Har vi byttet ut religionen med helse- og kostholdsideologien?

Audhild Skoglund:

Når overgrepet blir identitet – Et kritisk blikk på norsk traumeterapi og ideen om fortrengte minner.

Thomas Wold:

Skap deg selv – Om den daglige kampen for å fremstå som selvironisk spreking og samfunnsbevisst livsnyter.

 

Aktuelle bøker:

Troen er en ensom ting

Didrik Søderlind har lest Espen Ottosens Hvorfor skriver ikke gud på himmelen?

Hvor rasjonelle er vi egentlig?

Arnfinn Pettersen om Will Storrs The Heretics.

Av Didrik Søderlind

Didrik Søderlind (f. 1971) er rådgiver i Human-Etisk Forbund og tidligere redaktør for Humanist